Nie uwierzysz, jak łatwo można przygotować wyśmienite naleśniki! Magia tkwi w poprawnym przygotowaniu ciasta, gdzie jest coś więcej. Jest to składnik, jakiego nigdy byś nie oczekiwał.

Większość ludzi uwielbia słodkie desery. Niestety niewielu odważy się ich przygotować, ponieważ desery na które patrzymy w kawiarniach, wyglądają na bardzo skomplikowane. Nie jest to jednak prawda, zaraz to pokażemy na następującym przykładzie .

Naleśniki są jednym z najbardziej tradycyjnych słodkich dań w Polsce, a ich przygotowanie nie jest trudne, wręcz odwrotnie. W dodatku, te naleśniki nie pękają i co do chęci, są bardziej delikatne od klasycznych. Interesuje Cię więcej? Kontynuuj czytanie!

W czym tkwi urok naszych naleśników?

Chyba każdy dobrze wie, iż podstawą jest mleko. Ale co gdyby z mleka zupełnie zrezygnować a zastąpić go majonezem? Ta możliwość prawdopodobnie nigdy nie przyszła Ci do głowy, ale wynik jest naprawdę nie do porównania (oczywiście w dobrym słowa znaczeniu)!

Więc potrzebny jest majonez, wystarczą 2 łyżki. Następnie potrzeba pół litra ciepłej wody, 9 łyżek mąki, 2 jajka, 2 łyżki cukru pudru, 15 g cukru waniliowego, 2 łyżki oleju  (najlepiej z oliwy) i szczyptę soli.

Jak właściwie przygotować naleśniki z majonezem i jajkami?

Najpierw wymieszamy majonez, jajka, cukier, sól, cukier wanilię. Potem dodamy ciepłą wodę i mąkę. Na końcu wlejemy olej.

Rozgrzejemy patelnię z olejem a gdy jest olej wystarczająco gorący, zaczynamy smażyć. Ciasto powinno być rozlane po całej powierzchni patelni, i smażone przez 1-2 minuty z obu stron.

Z czym najlepiej podawać te naleśniki?

Można podawać z dżemem, miodem lub nutellą, jak klasyczne naleśniki, w każdym razie jest zapewniony sukces. Mamy nadzieję, że wypróbujesz ten oryginalny przepis i będziesz zadowolony.


Agnieszka Kozlowska jest renomowaną redaktorką i specjalistką w dziedzinie marketingu cyfrowego oraz prezentacji online. Z jej ... [Więcej o autorze]

Wejdź do dyskusji