Chleb w jajku robię często, według mnie jest to świetny pomysł, jak wykorzystać starszy chleb i zasycić mego męża i syna. Spróbowałam pomysłu z Pinterest’a, którego szczerze polecam każdej gospodyni. Zaoszczędzi wam sporo czasu i doda inspiracji na dania, na które same nie wpadniecie. Oprócz zwykłej kolacji przygotowałam tą pyszność jako przekąskę dla gości, kiedy przyszli w odwiedziny i byli zachwyceni – patrz pomysł nr. 2.
Potrzebne nam będzie:
- chleb
- ser tarty
- masło
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
W środku kromki zrobimy przy użyciu łyżki dołek. Do niego włożymy jajko a brzegi nasmarujemy masłem i posypiemy serem. Jedyne, co teraz musimy zrobić, to ułożyć wszystko na blachę i włożyć do piekarnika. Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas przy szorowaniu blachy, użyj papieru do pieczenia.
Polecam również koszyki chlebowe. Robię je tak, że odetnę brzegi chleba a środek rozwałkuję, by był nieco cieńszy. Układam na siebie poszczególne warstwy do foremek na babeczki, do środka rozbijemy jajko i dodamy szynkę, czy słoninę. Całość doprawimy solą i pieprzem a wszystko zasypiemy serem. Wsadzimy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, jajko wtedy będzie półpłynne.
Smacznego !