Wypróbowałam to zamiast chleba w jajku i od tego czasu mój mąż i syn nie myślą o niczym innym: Zero panierowania, brudnych naczyń, od razu smakuje lepiej!

Chleb w jajku robię często, według mnie jest to świetny pomysł, jak wykorzystać starszy chleb i zasycić mego męża i syna. Spróbowałam pomysłu z Pinterest’a, którego szczerze polecam każdej gospodyni. Zaoszczędzi wam sporo czasu i doda inspiracji na dania, na które same nie wpadniecie. Oprócz zwykłej kolacji przygotowałam tą pyszność jako przekąskę dla gości, kiedy przyszli w odwiedziny i byli zachwyceni – patrz pomysł nr. 2.

Potrzebne nam będzie:

  • chleb
  • ser tarty
  • masło
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

W środku kromki zrobimy przy użyciu łyżki dołek. Do niego włożymy jajko a brzegi nasmarujemy masłem i posypiemy serem. Jedyne, co teraz musimy zrobić, to ułożyć wszystko na blachę i włożyć do piekarnika. Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas przy szorowaniu blachy, użyj papieru do pieczenia.

Polecam również koszyki chlebowe. Robię je tak, że odetnę brzegi chleba a środek rozwałkuję, by był nieco cieńszy. Układam na siebie poszczególne warstwy do foremek na babeczki, do środka rozbijemy jajko i dodamy szynkę, czy słoninę. Całość doprawimy solą i pieprzem a wszystko zasypiemy serem. Wsadzimy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, jajko wtedy będzie półpłynne.

Smacznego !


Ewa Jadczak to matka trójki dzieci, która mieszka na przedmieściach większego miasta w przytulnym domku jednorodzinnym. Każde... [Więcej o autorze]

Wejdź do dyskusji