Składniki
- 2 jajka
- 200 g mąki razowej
- 250 ml mleka
- 2 sztuki pieczywa
- sól
- smalec lub masło do wycierania kubków
Przygotowanie
- Do miski nasyp mąkę i sól używając sitka
- Ubij żółtka i powoli wymieszaj je z mąką i solą. Powstanie cienkie ciasto.
- Wymieszaj pokrojone w kostkę starsze pieczywo.
- Z białek i szczypty soli stwórz masę „śnieg”.
- Dokładnie wymieszaj masę z ciastem.
- Przygotuj 3-4 kubki (300 ml lub więcej) posmarowanych od środka masłem i posypane mąką.
- Napełń kubki ciastem do dwóch trzecich.
- Umieść napełnione kubki w łaźni wodnej, aby woda dosięgała nie więcej niż połowx kubków
- W zależności od wielkości używanych kubków gotuj przez 25 – 40 minut
- Na kubku wytworzy się „czapka”.
- Następnie pozostaw do ostygnięcia i przechyl.