Czy wiesz, co dzieje się z twoim ciałem, jeśli spożyjesz trzy jajka dziennie? Nie ma znaczenia, czy są gotowane na twardo, czy w jakiejkolwiek innej formie. Lepsze widzenie, zmniejszenie masy ciała, mocniejsze zęby i kości. To dopiero początek listy, które zapewni Ci codzienne spożywanie jaj. Jeśli uwzględnisz je w swoim śniadaniu, lunchu, przeziębienia i choroby, zaczną omijać Cię łukiem.
Cholesterol
Częste dyskusje na temat korzyści i ryzyka spożywania jaj obracają się wokół cholesterolu. Jednak jedno jajko zawiera tylko około 180 mg lipidów, podczas gdy wątroba wytwarza około 1000-2000 mg cholesterolu dziennie. Jaja mogą naprawdę zastąpić zły cholesterol zdrowym. Nie martw się o cholesterol, jedz jajka, a będziesz zdrowy.
Wzmocnienie kości i zębów
Struktura jaja zawiera witaminę D, która jest niezbędna do wchłaniania wapnia i zdrowych zębów i kości. Żółtko jest jednym z niewielu pokarmów, które są naturalnym i cennym źródłem tej witaminy.
Wartość energetyczna
Dietetycy zalecają codzienne spożywanie jaj i wiedzą dlaczego. Oprócz tego, że jest jednym z głównych składników dietyodchudzającej, ich niezaprzeczalną zaletą to wartość energetyczna. Składniki odżywcze i aminokwasy wspierają ważne funkcje życiowe. Niezbędna dawka jaj jest szczególnie odpowiednia dla osób w wieku produkcyjnym lub dla ludzi spędzających większość dnia na nogach.
Skład witamin i minerałów
Zużycie jaj wzbogaca organizm ludzki w witaminy i minerały, które są niezwykle skoncentrowane w tych produktach. Są to witaminy A, D, E, B3, B6, B12. Jjajko zwiera także minerały i ślady takich pierwiastków jak jodu, cynku, wapnia, magnezu, żelaza, selenu i fosforu.
Elegancki charakter
Jaja mają niską wartość kaloryczną. Wysokiej jakości białka pochodzące z jaj umożliwiają dłuższą sytość, a tym samym zapobiegają nieświadomemu przejadaniu się.
Pyszne śniadanie
Według badań American College of Nutrition i International Journal of Obesity, osoby, które spożywają trzy jaja dziennie, może zmniejszyć spożywanie takich produktów, które tak naprawdę niczego organuzmowi nie dostarczają. Jajecznica na śniadanie przyspiesza odchudzanie, utrzymując energię w organizmie na optymalnym poziomie. Takie śniadania są nie tylko smaczne, ale także satysfakcjonujące.
Zdrowe oczy
Żółtka jaj zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego widzenia, ale także przyczyniają się do leczenia i zapobiegania zaćmy. Jaja są również bogate w witaminę A, której brak powoduje ślepotę barw.
Białka jaj
Po pierwsze, białko jaja jest naturalnym źródłem białka. Białko jest przeznaczone do kontroli masy ciała, masy mięśniowej i ciśnienia krwi. Co ciekawe, jedno duże jajko zawiera do 6 gramów białka. Część z trzema jajkami zapewnia równoważną wartość białka spożywanego w mięsie.
Serce i ciąża
Jaja są również zalecane dla kobiet w ciąży, ponieważ zawartość kwasu foliowego przyczynia się do prawidłowego zdrowego rozwoju płodu. Jajka są również zalecane do jedzenia dla osób z problemami z sercem. Ostatnie badania pokazują, że jaja pomagają w znacznym stopniu pozbyć się chorób układu krążenia.
A więc warto jeść trzy jaja dziennie, co nie?