Naleśniki z serem prawdopodobnie nie są czymś niespodziewanym. Wspaniałe jedzenie, które większość z nas uwielbia. Ale co się stanie, jeśli nie zostaną przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą? Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i chcesz spróbować czegoś nowego, lub chcesz zmienić klasyczne dania na trochę inne, ten przepis na pewno Cię ucieszy.
Te naleśniki są bardzo delikatne i dosłownie rozpuszczają się w ustach. Wszystko to dlatego, że są przygotowywane z mleka i skrobi. Spróbuj i oceń sam!
Co będzie Wam potrzebne?
- 6 jajek
- 0,5 l mleka
- 2 łyżeczki skrobi
- 1 łyżka oleju roślinnego
- twaróg 300 g
- cukier
- śmietana wg smaku
- masło wg smaku
Jak je przygotować?
W misce wymieszaj 5 jajek z cukrem. Następnie dodaj skrobię, mieszając otrzymasz mieszankę, która nie powinna zawierać żadnych grudek. Dodaj mleko i olej do ciasta i pozostaw na około 15 minut. Ciasto powinno mieć bardziej płynną konsystencję.
Wlej trochę oleju na patelnię i upiecz naleśniki, wystarczy tylko z jednej strony. Przygotuj nadzienie twarogowe, mieszając twaróg z cukrem i ewentualnie rodzynkami, cynamonem i orzechami. Na koniec dodaj jeszcze jedno jajko. Owiń naleśniki tak, jak chcesz. Możesz je zmniejszyć i zwinąć w rulony lub ułożyć w trójkąty.
Naleśniki włóż na blachę. Każdą warstwę nasmaruj śmietaną z rozpuszczonym masłem. Naleśniki piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 10 do 15 minut. Smacznego.