Do tego kokosowo-rumowego smakołyka zakocha się naprawdę każdy. Często się zdarza, że odezwie się ktoś z znajomych i vy nie macie niczego do kawy w domu albo po prostu macie w niedzielę wieczór apetyt na coś słodkiego. Właśnie do takich sytuacji pasuje ten przepis.
Przepis jest całkowicie prosty i zawiera składniki, które są w każdym domu. Nie musicie się bać, że będziecie musieć szybko do sklepu.
Przyprawy:
- 600 g masłowych biskwitów
- 200 g mączkowego cukru
- 4 łyżki kakaa
- rum (według apetytu)
- 400 ml mleka
-
Napelnienie:
- 200 g masła
- parę łyżek miałkiego twarogu (nie jest konieczne)
- 150 g mączkowego cukru
- 150 g struganego kokosu
Jak to zrobić?
- Najpierw rozmiażdżcie biskwity. Możecie to zrobić woreczkiem i młotkiem albo na przykład w jakimś mikserze kuchennym. Kakao, biswity i cukier zmieszajcie w jednej misce i mleko oraz rum w drugiej. Teraz wmieszajcie płynne ingrediencje do tych do sypania. Akuratnie przemieszajcie, żeby powstała masa.
- Do przygotowania kremu będziecie potrzebować , żeby masło było miękkie. Masło zmieszajcie z twarogiem i tę masę ubijcie. W końcu dodajcie kokos i akuratnie promieszajcie.
- Ciasto (biskwitową masę) podzielcie na dwie części. Te jest potrzebne rozwinąć na cienkie plasterki. Polecamy użyć folię. Plasterki smarujcie równomiernie krem. Następuje najcieższa część przepisu – akuratnie i mocno plasterki przewińcie, żeby zrobić roladę. Uważajcie, żeby plasterki się nie porwaly!
- Gotowe rolady dajcie do lodówki i potem ich rozkrojcie na dowolnie silne plasterki (polecamy kroić mokrym nożem).
- Oczywiście porcje cukru oraz rumu możemy dostosować do smaku! W końcu polecamy roladę owinąć w kokosie. Smaczna jest również z swieżym owocem na przykład z truskawkami albo z bananem.
- Zobaczycie, że desert będzie smakować i Waszy goście będą bardzo zadowoloni! Ten desert jest idealnym do kawy.
Życzymy Państwu smacznego!