Smaczny sernik. Przygotowany z 200 g twarogu i 4 jajek! Robię go regularnie i rodzina go kocha!

Kto nie kocha ciastek i deserów? Przygotowaliśmy dla Was przepis na smaczny lekki sernik z twarogu. Przygotowanie jest bardzo proste, poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Ten smak pokochacie Wy i cała Wasza rodzina.

Co będzie Wam potrzebne?

Na ciasto:

  • 120 g zwykłej mąki
  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Na masę:

  • 250 g twarogu
  • 120 g cukru
  • 250 ml śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania?

Najpierw przygotujemy ciasto. Utrzemy jajka z cukrem.

W osobnej misce wymieszamy wszystkie sypkie składniki: mąkę, waniliowy cukier, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Tą mieszankę po częściach dodajemy do masy utartej z jajek i cukru.

Przygotujemy blachę mniej więcej o rozmiarach 20×30 cm. Na dno włożymy papier do pieczenia i wlejemy ciasto. Całość pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Podczas, kiedy ciasto się piecze przygotujemy masę kremową. Najpierw wymieszamy cukier z twarogiem, później w drugiej misce ubijemy śmietanę. Następnie powoli po częściach dodajemy śmietanę do twarogowej masy.

Kiedy już ciasto będzie upieczone, przekroimy go na połowę. Krem nasmarujemy na jedną warstwę ciasta a drugą warstwę położymy na górę. Następnie znowu całość nasmarujemy kremem i górę ciasto posypiemy kakao.

Ciasto możemy od razu podawać. Jest bardzo smaczne a w dodatku naprawdę szybkie w przygotowaniu, dlatego że nie musimy czekać zanim krem będzie tęgi. Życzymy Wam smacznego!


Ewa Jadczak to matka trójki dzieci, która mieszka na przedmieściach większego miasta w przytulnym domku jednorodzinnym. Każde... [Więcej o autorze]

Wejdź do dyskusji