Ta orzeźwiająca sałatka z połączeniem kapusty i marchewki jest doskonałym przykładem na to, jak proste przygotowanie może prowadzić do smacznego i pożywnego dania. Dzięki kilku prostym sztuczkom w przygotowaniu warzyw można nie tylko uzyskać pyszny smak, ale także zachować piękny kolor sałatki, co przyczynia się do jej atrakcyjności na talerzu.
Przygotuj warzywa i zabierz się do pracy nad sosem sałatkowym
Zacznij od starannego przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Drobno pokrój jedną czwartą kapusty i jedną piątą czerwonej cebuli. Następnie przygotuj garnek gorącej wody i dodaj 1-2 łyżki octu. Włóż pokrojone warzywa do tej mieszanki i pozostaw na dwie minuty. Proces ten pomoże zachować intensywny kolor i poprawi smak warzyw. Następnie odcedź warzywa. Drobno posiekaj zieloną część dymki i dodaj ją do pozostałych warzyw.
Następnie zacznij przygotowywać dressing. W misce wymieszaj jogurt grecki z oliwą z oliwek i musztardą. Dodaj łyżeczkę soli, pół łyżeczki oregano, ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu i dobrze wymieszaj. Dodaj ten pyszny dressing do przygotowanych warzyw i dokładnie wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje po odstawieniu na chwilę, ale można ją również podawać od razu.
- Czas przygotowania: 10 MINUT
- Czas całkowity: 10 MINUT
- 4 PORCJE
NIEZBĘDNY SPRZĘT
- Miska
- Tarka
SKŁADNIKI
- 1 marchewka
- 1/4 główki kapusty
- 1/5 czerwonej cebuli
- cebula dymka
Składniki na dressing
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki musztardy
PROCEDURA
- Warzywa umyć i zetrzeć na drobnej tarce.
- Czerwoną cebulę i kapustę drobno pokroić.
- Przygotować garnek z gorącą wodą, dodać 1-2 łyżki octu.
- Włóż warzywa do tej wody i pozostaw na 2 minuty. Ten krok sprawi, że warzywa zachowają swój kolor, a ich smak się poprawi.
- Odcedź warzywa.
- Posiekaj zieloną część dymki i dodaj do pozostałych warzyw.
Przygotowanie dressingu
- Umieść jogurt grecki, olej i musztardę w misce. Wszystko dobrze wymieszać.
- Dodaj wszystkie przyprawy i sól i wymieszaj.
- Dodaj dressing do warzyw i wymieszaj.
- Sałatka smakuje najlepiej, gdy jest wypoczęta. Można ją jednak podawać bezpośrednio po przygotowaniu.