Przepis dla smakoszy, który jest wcale prosty? Proszę tak. Ten przepis państwo zainteresuje na tyle, że go będziecie jeszcze dziś wieczór gotowić na kolację. Jest to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów, jak przygotowić niesamowite i smaczne piersi z kurczaka. Magia wiąże się z mniejszymi nacięciami, do których dacie tylko smaczne dodatki.
Potrzebne będą:
- piersi z kurczaka
- szpinak
- olej oliwkowy
- ser ricotta albo kozi
- ser do posypania
- sól
- przyprawy
Ten przepis nazywa się „Hasselback” piersi z kurczaka. Technika przygotowania pochodzi pierwotnie z Szwecji, z restaracji Hasselbacken. Kucharz wtedy zrobił małe nacięcia do ziemniaków i napełnił ich bekonem oraz serem. Później pełnily się w ten sposób batatas (słodkie ziemniaki) i jabłka. Dziś przynosimy Państwu ten niesamowity przepis, kiedy będziemy napełniać piersi kurczaka.
Jak to zrobić?
Piersi kurczaka zostawmy w całości i dobrze umyjmy w chłodnej wodzie. Potem ich osuszmy papierowymi chusteczkami i zrobimy małe nacięcia, które są mniej więcej centymetr głębokie i na odległość centymetra między sobą. Uważajcie, żeby piersi kurczaka nie rozciąć całkowicie. Potem już tylko opieprzymy i osolimy. Możemy dodać również świeże zioła albo słodką mieloną paprykę .
Na umiarkowanem ogniu damy do patelni trochę oleju oliwkowego i dodamy szpinak. Potem wszystko parę minut gotujemy. Jak zobaczymy, że szpinak zmiękczył się i potemniał , możemy do patelni dodać ser ricotta albo kozi ser. Może nie byłoby złe spróbować słowacką bryndzę. Wszystko to potem zamieszamy tak, żeby powstała gęstsza masa i ser był wcale zupełnie roztopiony.
Łyżką potem pełnimy naciecia szpinakowo – serową masą . Ostatnio możemy jeszcze osolić albo okorzenić.
Zwierchu możemy piersi kurczaka posypać którymkolwiek serem, który mamy w domu. Błąd nie zrobicie wybierając ser cheddar albo mozarellę.
Piekarnik nagrzejemy na 200 °C i pieczemy koło 20 – 25 minut. Jeżeli mamy możliwość, ostatnie 5 – 10 minut wybierzmy na piekarniku funkcję grillowanie. Ser roztopi się zwierchu i piersi kurczaka mają złoty kolor. Jako dodatek możemy przygotowić zwykle pieczone ziemniaki albo słodkie ziemniaki batatas. Błądem nie będzie również ryż i warzywa. Smacznego.
Najlepsze na tym przepisie jest to, że oprócz tego, że jest latwy i szybki, macie razem w każdym kawalku wszystkie surowce. Istnieje wielkie mnóstwo kombinacji, co znaczy, że ten sposób przygotowania możemy powtarzać , jeżeli będziem mieć wystarczającą fantazję. Tutaj są niektóre moje pomysły, które mogą być dla Państwa inspiracją.
Napełniania:
- pieczona czerwona papryka i ser feta
- jabłko, szynka iá ser cheddar
- bekon i niebieski ser (niwa)
- dziki ryż i pieczarki
- bekon, zioła, czosnek i sok z cytryny