Smażone oraz lekkie! Nie wierzycie? Akurat takie są jogurtowe szyszki według prepisu, który otrzymałam od mojej babci. Przeraża Państwo , jakie są puszyste i jak smakują!
Jogurt wytwarza łagodny smak i dzięki wszystkim słodkich składnikam są te szyszki naprawdę do smacznego jedzenia. Te słodycze dla całej rodziny i przyjaciół są bardzo proste i przygotowania wymagają tylko parę minut. Są doskonale do herbaty, kawy albo po prostu tylko dla wieczornego odpoczynku koło telewizoru. Niewątpliwie zrobicie radość wszystkim bliskim w waszej okolicy, którym szyszki będą smakować! Z pewnością nikt nie wytrzyma bez nich!
Babcia nam tę smaczne jedzenia zawsze podawała w ciągu chłodnych wieczorów w chacie i każdy zawsze się cieszył!
Co będziecie potrzebować i jak to zrobić?
Składniki:
- 500 g średnio grubo mieloną mąkę
- 225 g białego jogurtu
- 1 – 2 jaja (w zależności od ich wielkości)
- 70 g cukru
- 1 proszek do pieczywa
- (+ surowce do dekoracji według własnego wyboru)
Sposób przygotowania:
- Najpierw zmieszajcie w misce suche surowce (mąkę, cukier i proszek do pieczywa).
- Dodajcie do nich płynne surowce, które najpierw również zmieszajcie w inne misce (jogurt i jaja).
- Akuratnie przemieszajcie i zrobcie ciasto.
- Ciasto zostawcie przynajmniej 30 minut pod ścierką na ciepłym miejscu (słońcu, ogrzewaniu, piecu…).
- Z ciasta przygotujcie walkiem plasterek (nie za cienki, żeby się nie porwał, koło pół centymetra grubości).
- Rozkrojcie potem plasterek na osobne prostokąty i każdy z nich rozkroicie w środku.
- Rozgrzejcie olej w wyższej palelni.
- Potem włożcie prostokąty do rozpalonego oleju i smażcie.
- Wyjmicie dopiero, jak są z obidwóch stron usmażone do złotego koloru.
Szyszki możecie zostawić albo posypać cukrem. Kolejną możliwością jest podawanie szyszek posypanych makiem, cukrem i polanych masłem. W kombinacji z orzeszki lub świeżym owocem są także znakomite! Co dodacie do szyszkek i jak ich ozdobicie jest Waszą sprawą! Kreatywność nie ma ograniczeń!