Przygotowywanie makaronu do zupy jest całkiem prostą sprawą. Na zrobienie takiego makaronu nawet nie będzie Wam potrzebna żadna maszyna. Jeśli jesteście fanami różnych zup, szczególnie rosołów tak samo, jak ja, ten przepis na pewno Was ucieszy. Makaron kupowany w sklepie jest często niewyraźny w smaku i nie trudno go rozgotować. To na pewno dobrze znacie. W tym przepisie najprościej jest dobrze zarobić ciasto i później zostawić go wyschnąć.
Co będzie Wam potrzebne?
- 1 garnek mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiejemy, dodamy łyżeczkę soli i w środku zrobimy dołek i damy do niego dwa jajka.
Ciasto najlepiej zarabia się rękoma.
Zarobione ciasto, nie ma się kleić, ma być tęgie i ma mieć we wszystkich miejscach ten sam kolor. Deskę roboczą posypiemy mąką i ciasta staramy się wywałkować naleśniczki.
Jest potrzebne wywałkować je do grubości 2 – 3 mm. Później ciasto pozostawimy w ciepłym miejscu na około 30 minut.
Następnie pokroimy ciasto na cienkie paseczki i rozłożymy na papierze do pieczenia, gdzie pozostawimy je tak długo, by porządnie wyschły.
Wyschnięty makaron należy zawsze przechowywać w szczelnym naczyniu, żeby nie był wilgotny. Co więcej, jeśli włożycie go do ładnego dekoracyjnego naczynia i trochę udekorujecie, może to być świetny pomysł na prezent dla Waszego przyjaciela lub rodziny.