Olejki i a tynktury
Z liściów można przygotować tynktury oliwkowe lub alkoholowe. Do tynktur oliwkowych potrzebujemy 80 gramów mielonych albo świeżych liściów orzecha, te zalejemy 300 ml rafinowanej oliwy roślinnej. Mieszankę potem zatkamy nakrywką i zostawimy w temperaturze pokojowej przez 20 do 25 dni – uwaga, mieszankę nie wolno zostawiać tam, gdzie dopadają promyki słoneczne.
Po zaparzeniu olejek jest odpowiedni do zastosowania zewnętrznego oraz wewnętrznego. Nalewka oliwkowa wykorzystywana jest do leczenia ran, akne oraz ran, które szybko zapalają się.
Tynkturę zrobisz tak, że zalejesz ususzone liście wódką w stosunku 1:10 i zostawisz przez dwa tygodnie. Tynktura pomaga łagodzić bóle żołądka oraz jelit, leczy biegunkę i ulepsza trawienie. Zaleca się aplikować 10 kropli rozrzedzony w wodzie, 3 do 4 razy każdy dzień. Doba używania to najwyżej 14 dni.
Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie