Krem waniliowy to jeden z najbardziej używanych kremów. Jednak w jaki sposób można rozpoznać, jaki krem jest najlepszy? My pokażemy Wam przepyszny krem, który przygotujecie w 15 minut.
Krem waniliowy
Zaletą tego kremu jest przede wszystkim jego smak. Pasuje prawie do wszystkich rodzai ciast, które przyjdą Wam na myśl. Co więcej, jest idealnie śmietankowy.
Jego kolejną wielką zaletą jest to, że jest absolutnie prosty i oszczędza czas. Nie będzie cię to kosztować dodatkowych godzin spędzonych w kuchni – wręcz przeciwnie.
Jeśli chcesz dodać, coś więcej niż tylko wanilię, to polecamy :
- chilli
- kardamon
- cynamon
- goździki
Składniki, które będą Wam potrzebne :
- 400 ml mleka
- 400 ml śmietany
- 100 ml skondensowanego mleka
- 3 żółtka
- 5 łyżek mąki
- 80 g cukru granulowanego
- 100 g masła
- wanilię
Możesz użyć wanilii lub kilku kropli esencji waniliowej, aby ułatwić sobie pracę. Wybierz mleko skondensowane raczej niesłodzone – aby uniknąć nadmiernej słodkości kremu. Jeśli mimo wszystko sięgniesz po słodzoną odmianę, dodaj mniejszą ilość cukru.
Jak przygotować krem?
Wymieszajcie śmietanę i mleko kondensowane. Całość podgrzejcie. W tym czasie przygotujcie i ubijcie w misce żółtki i cukier.
W momencie, kiedy jest masa podgrzana, tak że jest prawie gorąca, za ciągłego mieszania dodajcie do niej mąkę. Uważajcie by mąkę dokładnie wymieszać.
Kiedy masa z mąką zacznie się już gotować, połóżcie naczynie, w której przygotowujecie krem obok. Dodajcie ubite żółtki z cukrem i postawcie z powrotem na piecyk.
Kiedy krem jest już wystarczająco gęsty, wyłączcie piecyk i dodajcie wanilię.
Krem pozostawcie by ostygł a później dodajcie masło. Całość wymieszajcie i dodajcie do dowolnego deseru, jest idealnym dodatkiem do tortów.