Większość ludzi uwielbia słodkie desery. Niestety niewielu odważy się ich przygotować, ponieważ desery na które patrzymy w kawiarniach, wyglądają na bardzo skomplikowane. Nie jest to jednak prawda, zaraz to pokażemy na następującym przykładzie .
Naleśniki są jednym z najbardziej tradycyjnych słodkich dań w Polsce, a ich przygotowanie nie jest trudne, wręcz odwrotnie. W dodatku, te naleśniki nie pękają i co do chęci, są bardziej delikatne od klasycznych. Interesuje Cię więcej? Kontynuuj czytanie!
W czym tkwi urok naszych naleśników?
Chyba każdy dobrze wie, iż podstawą jest mleko. Ale co gdyby z mleka zupełnie zrezygnować a zastąpić go majonezem? Ta możliwość prawdopodobnie nigdy nie przyszła Ci do głowy, ale wynik jest naprawdę nie do porównania (oczywiście w dobrym słowa znaczeniu)!
Więc potrzebny jest majonez, wystarczą 2 łyżki. Następnie potrzeba pół litra ciepłej wody, 9 łyżek mąki, 2 jajka, 2 łyżki cukru pudru, 15 g cukru waniliowego, 2 łyżki oleju (najlepiej z oliwy) i szczyptę soli.
Jak właściwie przygotować naleśniki z majonezem i jajkami?
Najpierw wymieszamy majonez, jajka, cukier, sól, cukier wanilię. Potem dodamy ciepłą wodę i mąkę. Na końcu wlejemy olej.
Rozgrzejemy patelnię z olejem a gdy jest olej wystarczająco gorący, zaczynamy smażyć. Ciasto powinno być rozlane po całej powierzchni patelni, i smażone przez 1-2 minuty z obu stron.
Z czym najlepiej podawać te naleśniki?
Można podawać z dżemem, miodem lub nutellą, jak klasyczne naleśniki, w każdym razie jest zapewniony sukces. Mamy nadzieję, że wypróbujesz ten oryginalny przepis i będziesz zadowolony.