Czosnek z Chin to przeszłość. Wcześniej dowoziliśmy go w dużych ilościach, jednak jego smak był niewyraźny i nie miał żadnej siły, więc szybko straciliśmy zainteresowanie o taki artykuł. Zamiast tego zaczęliśmy poszukiwać polski czosnek. Ten w sklepach znajdziemy, jednak ciągle związana jest z nim pewna wada, nie zupełnie doskonała siła i zapach. Najlepszy jest w takim razie domowy czosnek.
Przygotuj glebę
Domowy czosnek nie możemy zasadzić tylko tak. Należy zdecydować się, w jakim specyficznym miejscu go zasadzimy. Z tym związane jest również przygotowanie gleby. Idealne jest, kiedy zaczniemy z jej przygotowaniem już w jesieni i potem zaraz po skończeniu zimy. Więcej przygotowań oznacza również więcej plonów. Pamiętaj o tym.
Podstawą jest perfekcyjnie wentlowana i nie zbyt ubita gleba. Ważna jest również jej jakość, więc nie zapominaj o nawozie. Nie zapominaj również o odpowiedniej ilości nawozu, zbyt duża ilość też nie sprawdza się i można nawet spalić wszystkie plony. W ten sposób wartość domowego czosnku kompletnie jest zniszczona.
Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie