Pierś z kurczaka pokroiła na cieniuteńkie paski, położyła ich jeden na drugim i powstał ten najlepszy pomysł na niedzielny obiad!

Nie wiesz, co zrobić dziś na obiad? Beznadziejnie pytasz również dzieci i męża, co chcieliby na niedzielny obiad? Mamy dla Ciebie inspirację. Upiec pierś z kurczaka trochę inaczej. Nie chodzi o skomplikowany przepis. Wykorzystać możesz wszystko, co masz w lodówce, a poza tym będzie wyglądało świetnie jak z restauracji.

Co będziesz potrzebować?

  • 500 gramów piersi z kurczaka
  • 2 średnio duże marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 ziemiaki
  • 1 jajko
  • olej
  • sól i pieprz
  • nasiona sezamu
  • pietruszka lub inne zioła

Jak to zrobić?

Najpierw za pomocą ostrego noża pokrój piersi z kurczaka na cieniuteńkie paski. Im cieńsze, tym lepsze. Dodaj pieprza i soli z każdej strony.

Marchewkę, cebulę i ziemniaki umyj, oczyścij i pokrój. Cebulę na małe kawałki, marchewkę i ziemniaki na cienkie paski. Następnie krótko usmaż cebulę i marchewkę na troszcze oleja.

Weź miskę do pieczenia i na dno daj trochę smalcu lub oleja. Pierwsza warstwa to mięso z kurczaka. Górę posrmaruj ubitym jajkiem i dodaj warzywa oraz zioła.

Kontynuuj z układaniem warstw i nie zapominaj o jajku, które utrzymuje całe jedzenie soczyste.

Górna i ostatnia warstwa to ponownie cienki pasek piersi z kurczaka. Pod koniec posyp nasionami sezamu i wszystko upiecz przez 30 do 40 minut w piekarniku podgrzanym pod 180 stopni. Mięso pieczemy z nakryciem miski i czasami sprawdzamy. Jako przystawkę serwujemy sałatkę albo opieczone ziemniaki. Ten przepis zaciekawi całą Twoją rodzinę. Warto wypróbować.

Smacznego!


Ewa Jadczak to matka trójki dzieci, która mieszka na przedmieściach większego miasta w przytulnym domku jednorodzinnym. Każde... [Więcej o autorze]

Wejdź do dyskusji