Nie wiesz, co zrobić dziś na obiad? Beznadziejnie pytasz również dzieci i męża, co chcieliby na niedzielny obiad? Mamy dla Ciebie inspirację. Upiec pierś z kurczaka trochę inaczej. Nie chodzi o skomplikowany przepis. Wykorzystać możesz wszystko, co masz w lodówce, a poza tym będzie wyglądało świetnie jak z restauracji.
Co będziesz potrzebować?
- 500 gramów piersi z kurczaka
- 2 średnio duże marchewki
- 1 cebula
- 2-3 ziemiaki
- 1 jajko
- olej
- sól i pieprz
- nasiona sezamu
- pietruszka lub inne zioła
Jak to zrobić?
Najpierw za pomocą ostrego noża pokrój piersi z kurczaka na cieniuteńkie paski. Im cieńsze, tym lepsze. Dodaj pieprza i soli z każdej strony.
Marchewkę, cebulę i ziemniaki umyj, oczyścij i pokrój. Cebulę na małe kawałki, marchewkę i ziemniaki na cienkie paski. Następnie krótko usmaż cebulę i marchewkę na troszcze oleja.
Weź miskę do pieczenia i na dno daj trochę smalcu lub oleja. Pierwsza warstwa to mięso z kurczaka. Górę posrmaruj ubitym jajkiem i dodaj warzywa oraz zioła.
Kontynuuj z układaniem warstw i nie zapominaj o jajku, które utrzymuje całe jedzenie soczyste.
Górna i ostatnia warstwa to ponownie cienki pasek piersi z kurczaka. Pod koniec posyp nasionami sezamu i wszystko upiecz przez 30 do 40 minut w piekarniku podgrzanym pod 180 stopni. Mięso pieczemy z nakryciem miski i czasami sprawdzamy. Jako przystawkę serwujemy sałatkę albo opieczone ziemniaki. Ten przepis zaciekawi całą Twoją rodzinę. Warto wypróbować.
Smacznego!