Ogórki kiszone to ulubiony przysmak, którego nie może w domu zabraknąć. Dodatkowo są świetnym pomocnikiem podczas zwalczania kaca. Jak wybrać przepis, które jest najlepszy? My wypróbowaliśmy ten i jesteśmy zachwyceni. Nie robimy już ogórków w inny sposób.
Czego nie może brakować, by ogórki były idealne
Robienie ogórków nie jest proste. Nie chodzi o to, że było by to w jakiś sposób trudne, ale istnieje sporo przepisów i trudno wybrać ten najlepszy. Jednak dzięki naszemu przepisowi, smakują ogórki najlepiej.
Do tego przepisu będziesz potrzebować ogórki, nać kopru, 1 liść laurowy, 3-4 kulki pieprzu, 5 marchewek, 1 łyżeczkę soli, 1 ćwiartkę cebuli (pokrojonej), 1 dcl octu, 5 sztuk sacharyny, ostrą paprykę i wodę do napełniania szklanek.
Jak zrobić ogórki kiszone by były idealne?
Najpierw należy przygotować szklanki na ogórki.
Muszą być :
- dobrze umyte
- szczelne
- wielkością dostosowane do wielkości ogórków
Najpierw oczyść ogórki. Jeśli chcesz, możesz wyciąć ich końce (ale nie jest to konieczne). Przygotuj słoiki i umieść taką samą ilość przypraw w każdym z nich (lub dostosuj do różnych rozmiarów szkła).
W każdym słoiku miał by być koperek, liść laurowy, pieprz, sacharyna i plasterki marchewki i cebuli. Do tak przygotowanych słoików umieść ogórki. Całość zalej wodą i octem. Słoik szczelnie zakręć i wsadź do garnka z wodą (wystarczy chwila). Kiedy woda zacznie wrzeć, ale nie miało by to być dłużej niż 10 minut, wyciągnij słoiki. Dzięki temu, będzie zakrętka lepiej się trzymać.
Słoiki pozostaw w spokoju dopóki nie będą zimne – dnem do góry. Po wystygnięciu są gotowe.