Przepis, który musicie wypróbować! Jeśli regularnie robisz ogórki kiszone, polecamy ten przepis. Aż je wypróbujesz, nie będziesz chciał już innych. Co więcej – możesz je zrobić bez gotowania nalewu. 

Ogórki kiszone to ulubiony przysmak, którego nie może w domu zabraknąć. Dodatkowo są świetnym pomocnikiem podczas zwalczania kaca. Jak wybrać przepis, które jest najlepszy? My wypróbowaliśmy ten i jesteśmy zachwyceni. Nie robimy już ogórków w inny sposób.

Czego nie może brakować, by ogórki były idealne

Robienie ogórków nie jest proste. Nie chodzi o to, że było by to w jakiś sposób trudne, ale istnieje sporo przepisów i trudno wybrać ten najlepszy. Jednak dzięki naszemu przepisowi, smakują ogórki najlepiej.

Do tego przepisu będziesz potrzebować ogórki, nać kopru, 1 liść laurowy, 3-4 kulki pieprzu, 5 marchewek, 1 łyżeczkę soli, 1 ćwiartkę cebuli (pokrojonej), 1 dcl octu, 5 sztuk sacharyny, ostrą paprykę i wodę do napełniania szklanek.

Jak zrobić ogórki kiszone by były idealne?

Najpierw należy przygotować szklanki na ogórki.

Muszą być :

  • dobrze umyte
  • szczelne
  • wielkością dostosowane do wielkości ogórków

Najpierw oczyść ogórki. Jeśli chcesz, możesz wyciąć ich końce (ale nie jest to konieczne). Przygotuj słoiki i umieść taką samą ilość przypraw w każdym z nich (lub dostosuj do różnych rozmiarów szkła).

W każdym słoiku miał by być koperek, liść laurowy, pieprz, sacharyna i plasterki marchewki i cebuli. Do tak przygotowanych słoików umieść ogórki. Całość zalej wodą i octem. Słoik szczelnie zakręć i wsadź do garnka z wodą (wystarczy chwila). Kiedy woda zacznie wrzeć, ale nie miało by to być dłużej niż 10 minut, wyciągnij słoiki. Dzięki temu, będzie zakrętka lepiej się trzymać.

Słoiki pozostaw w spokoju dopóki nie będą zimne – dnem do góry. Po wystygnięciu są gotowe.


Agnieszka Kozlowska jest renomowaną redaktorką i specjalistką w dziedzinie marketingu cyfrowego oraz prezentacji online. Z jej ... [Więcej o autorze]

Wejdź do dyskusji