Kto nie kocha ciastek i deserów? Przygotowaliśmy dla Was przepis na smaczny lekki sernik z twarogu. Przygotowanie jest bardzo proste, poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Ten smak pokochacie Wy i cała Wasza rodzina.
Co będzie Wam potrzebne?
Na ciasto:
- 120 g zwykłej mąki
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 proszek do pieczenia
- szczypta soli
- kakao do posypania
Na masę:
- 250 g twarogu
- 120 g cukru
- 250 ml śmietany
- 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania?
Najpierw przygotujemy ciasto. Utrzemy jajka z cukrem.
W osobnej misce wymieszamy wszystkie sypkie składniki: mąkę, waniliowy cukier, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Tą mieszankę po częściach dodajemy do masy utartej z jajek i cukru.
Przygotujemy blachę mniej więcej o rozmiarach 20×30 cm. Na dno włożymy papier do pieczenia i wlejemy ciasto. Całość pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Podczas, kiedy ciasto się piecze przygotujemy masę kremową. Najpierw wymieszamy cukier z twarogiem, później w drugiej misce ubijemy śmietanę. Następnie powoli po częściach dodajemy śmietanę do twarogowej masy.
Kiedy już ciasto będzie upieczone, przekroimy go na połowę. Krem nasmarujemy na jedną warstwę ciasta a drugą warstwę położymy na górę. Następnie znowu całość nasmarujemy kremem i górę ciasto posypiemy kakao.
Ciasto możemy od razu podawać. Jest bardzo smaczne a w dodatku naprawdę szybkie w przygotowaniu, dlatego że nie musimy czekać zanim krem będzie tęgi. Życzymy Wam smacznego!