Kotlety mielony są w naszym domu ulubionym posiłkiem, na który cieszą się nie tylko dzieci, którym znikną z talerza dosłownie w sekundę, ale również dorośli. Dlatego chętnie podzielę się z Wami o trochę inną alternatywę, którą pokochałam, i którą według mnie musi polubić naprawdę każdy – również Wy!
Jeśli lubicie mięso mielone i póki często przygotowujecie kotleciki mielony, które można jeść razem z ziemniakami, kaszą ziemniaczaną lub sałatką ziemniaczaną (po prostu z czym, kto woli), to na pewno nie zapominajcie o tym ciekawym przepisie, który zainspiruje was do tego, żebyście wypróbowali przygotować ten przepis w trochę inny sposób.
Co będzie Wam potrzebne?
- 1 kg mielonego mięsa
- 400 g marchewki
- 200 g starszego chleba (bez skórki)
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1 większą cebulę
- sól i pieprz
- coś na wysmarowanie blachy (sadło, masło, olej…)
- jajka według liczby kotlecików (na przykład 6 kotlecików = 6 jajek)
Jaki jest sposób przygotowania?
- Zacznijcie z oczyszczeniem marchewki i następnie ją zetrzyjcie na tarce.
- Chleb bez skórek nakroicie na kawałki i zalejecie mlekiem.
- Cebulkę nakroicie na małe kawałeczki i na odrobinie oleju lub masła podsmażycie.
- Po chwili do cebulki dodajcie również marchewkę.
- Następnie dodajcie resztę składników, włącznie z chlebem – ten należy wycisnąć.
- Wytwórzcie masę z wszystkich składników.
- Dodajcie sól i pieprz, tak jak lubicie.
- Kiedy tylko mieszanką nie będzie już ciepła, zróbcie poszczególne kotleciki, które ułóżcie obok siebie na blasze.
- W środku każdego kotleciku zróbcie dołek, do którego zawsze włóżcie całe jajko, trochę soli i pieprzu.
- Tak przygotowane kotleciki włóżcie do piekarnika rozgrzanego na 180-190 stopni i pozostawcie w nim przez około 40-45 minut.
Jeżeli mogę Wam doradzić na koniec, to około 10 minut przed końcem pieczenia, podnieście temperaturę w piekarniku, będą bardziej chrupiące. Możecie do nich wybrać jakiekolwiek dodatki – ziemniaki, kaszę lub sałatkę ziemniaczaną.