To niewiarygodne ile posiłków można przygotować z takiego zwykłego składnika, jakim są ziemniaki. Będą Wam potrzebne zwykłe składniki, trochę czasu i na Waszym stole pojawi się świetny posiłek – “Ziemniaki pod futro”.
Kucharz nie może się spieszyć, naczynie musi zostać dostatecznie długo w piekarniku. Tylko tak będzie wynik wyśmienity.
Potrzebne:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g cebuli
- 700 g mielonego mięsa
- 200 g pomidorów
- 200 g twardego sera
- 200 g majonezu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do pieczenia ziemniaków w piekarniku.
Połóż na blachę do pieczenia papier do pieczenia lub masło.
Obierz ziemniaki i cebulę. Pokrój wszystko na plastry, wymieszaj z majonezem domowej roboty, przypraw i połóż pierwszą warstwę na blasze.
Druga warstwa to mięso mielone. Najpierw przypraw mięso, podsmaż je, a następnie rozłóż równomiernie na blasze jako drugą warstwę.
Nałóż lekką warstwę majonezu na warstwę mięsa, a następnie połóż pokrojone wcześniej na plasterki pomidory.
Kolejna warstwa to znowu ziemniaki i majonez.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
10 minut przed końcem pieczenia wyjmij blachę i dodaj ser i z powrotem włóż do piekarnika.
Smacznego!