Świetny szybki przepis, który zasyci nawet najwybredniejszych! Jeśli nie wiecie, co przygotować na kolację, to ten przepis jest dla Was rozwiązaniem.

To niewiarygodne ile posiłków można przygotować z takiego zwykłego składnika, jakim są ziemniaki. Będą Wam potrzebne zwykłe składniki, trochę czasu i na Waszym stole pojawi się świetny posiłek – “Ziemniaki pod futro”.

Kucharz nie może się spieszyć, naczynie musi zostać dostatecznie długo w piekarniku. Tylko tak będzie wynik wyśmienity.

Potrzebne:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 700 g mielonego mięsa
  • 200 g pomidorów
  • 200 g twardego sera
  • 200 g majonezu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do pieczenia ziemniaków w piekarniku.

Połóż na blachę do pieczenia papier do pieczenia lub masło.

Obierz ziemniaki i cebulę. Pokrój wszystko na plastry, wymieszaj z majonezem domowej roboty, przypraw i połóż pierwszą warstwę na blasze.

Druga warstwa to mięso mielone. Najpierw przypraw mięso, podsmaż je, a następnie rozłóż równomiernie na blasze jako drugą warstwę.

Nałóż lekką warstwę majonezu na warstwę mięsa, a następnie połóż pokrojone wcześniej na plasterki pomidory.

Kolejna warstwa to znowu ziemniaki i majonez.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

10 minut przed końcem pieczenia wyjmij blachę i dodaj ser i z powrotem włóż do piekarnika.

Smacznego!


Agnieszka Kozlowska jest renomowaną redaktorką i specjalistką w dziedzinie marketingu cyfrowego oraz prezentacji online. Z jej ... [Więcej o autorze]

Wejdź do dyskusji