Uważajcie! Jeżeli wypróbujecie ten smaczny przepis, już nigdy nie będziecie chcieli jeść kurczaka ugotowanego w inny sposób. Na klasyczne przepisy bardzo szybko zapomnicie. Ta możliwość Was zauroczy smakiem, ale również składnikami i faktem, że na wszystko wystarczy jedna blacha. 

Ziemniaki zapiekane ze śmietaną, czosnkiem i chrupiącym kurczakiem – to smaczne danie, którego nie musicie się wstydzić nawet podczas uroczystego obiadu. Co więcej, przepis jest bardzo prosty i smaczny. Wypróbujcie ziemniaki, które zapamiętacie przez długi okres czasu.

Kiedy są w piekarniku

Pieczenie jest ulubionym sposobem przygotowywania dań przez wiele osób. Wyniki nie tylko smakują wspaniale, ale są również proste w przygotowaniu. Wszystko, co musisz zrobić, to włożyć danie do piekarnika, który zajmie się wszystkim i zostawi Ci czas na kilka rozdziałów książki.

Potrzebne nam będzie:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg mięsa z kurczaka
  • 200 g śmietany
  • czosnek, pieprz, sól

Jak przygotować pieczone ziemniaki ze śmietaną, czosnkiem i kurczakiem?

Najpierw przygotuje ziemniaki. Wystarczy je dokładnie obrać, pokroić na mniejsze kawałki, idealnie na mniejsze kosteczki. Ziemniaki ułożymy na dnia blachy, jeśli chcecie by pieczenie trwało krócej, wystarczy ziemniaki pokroić na cienkie plasterki.

Czosnek nakroimy na malutkie kawałki i wymieszamy ze śmietaną, całość wlejemy na blachę. Doprawimy solą i pieprzem, według smaku. W ostateczności dużo zależy na Waszych smakach, jeśli lubicie kukurydzę, możecie ją również dodać.

Następnie przygotujemy mięso z kurczaka. Jeśli nie przepadacie za kurczakiem, świetny a nawet zdrowszy będzie indyk. Sposób przygotowanie będzie taki sam.

Mięso włożymy na warstwę ziemniaków. Pieczemy w piekarniku na 220 stopni około 20 minut. Po 20 minutach dolejemy do ziemniaków szklankę wody. Pieczemy kolejnych 50 minut.

Smacznego!


Agnieszka Kozlowska jest renomowaną redaktorką i specjalistką w dziedzinie marketingu cyfrowego oraz prezentacji online. Z jej ... [Więcej o autorze]

Wejdź do dyskusji