Soda oczyszczona lub też proszek do pieczenia. Chodzi o to, że soda znajduje się w obu tych produktach. Jej zastosowanie jest naprawdę duże, poradzi sobie nawet z największymi szkodnikami. Popatrzcie, dlaczego zawsze powinniście mieć ją pod ręką.
Gospodynie znają zastosowanie sody oczyszczonej w domu, zwłaszcza w kuchni. Ten cudowny proszek można stosować nie tylko w kuchni, ale w różnych sferach na różne dolegliwości. Jest tani i skuteczny. Na pewno niczego nie zepsuje, może tylko pomóc. Dlaczego do tej pory tak niewiele o niej wiemy?
Nie ma żadnego zapachu!
Soda oczyszczona neutralizuje zapachy cebuli, czosnku, czy ryb. Jeśli nie lubicie, kiedy Wam ręce po manipulacji z takimi produktami nieprzyjemnie pachną, po gotowaniu wysuszcie je w sodzie i umyjcie zimną wodą. Zapach całkowicie zniknie.
Omlety
Jeśli kochacie omlety, to na pewno wiecie, że najlepiej smakują kiedy jajka są lekko ubite. Nie musicie wstawać w sobotę rano wcześniej i ubijać jajka. Wystarczy dodać do nich trochę sody – idealny stosunek to 1/4 łyżeczki sody do 3 jajek.Wsze omlety będą bajkowe.
Miękkie fasole
Moczenie fasoli jest trochę frustrujące, bo poprzez to musimy gotowanie zupy fasolowej zaplanować do przodu. Mamy na to trik! Jeśli włożysz szczyptę sody do miski, w której moczysz fasolę, są one miękkie w ciągu pół godziny, jakby były moczone przez 4 godziny.
Słodkie pomidory
Doświadczeni ogrodnicy wiedzą, jak należy używać sodę. By ich pomidory były słodkie, dodają sodę do korzeni rośliny. Twoje zbiory będą światowe!
Kontynuuj czytanie artykułu na następnej stronie