Z tego powodu macie wzdęty brzuch. Jak pozbyć się na wzdęć i schudnąć przez noc? Z tym dacie rady!

Najczęstszą przyczyną podwyższonej liczby wzdęć i gazów to zły sposób odżywiania.

Wzdęcia i ich następstwa – gazy i odbijanie powoduje podwyższone gromadzenie gazów w ustroju trawiennym.

Wzdęcia i gazy to nie tylko problem zdrowotny, ale także problem społeczny. Dzieje się tak pomimo starego powiedzenia:

Lepiej jedno pierdnięcie niż 10 lekarzy.

Normalnie, nawet w zdrowym przewodzie pokarmowym, tworzą się gazy, które opuszczają ciało w okolicy odbytnicy.

Gazy powstają w wyniku działania bakterii jelitowych na niestrawione węglowodany i białka.

Zazwyczaj ciało wyprodukuje 0,5 – 1 litr gazów dziennie.

Trawienie węglowodanów zaczyna się w ustach i kontynuuje w żołądku i jelicie cienkim za pomocą enzymów. Węglowodany, które nie są trawione w jelicie cienkim, przechodzą do jelita grubego. Bakterie okrężnicy zaczynają je konsumować i rozkładać te cukry. Podczas tego procesu powstają gazy, które powodują wzdęcia.

Pokarmy powodujące wzdęcia, to te zawierające fermentujące cukry – banany, marchew, jabłka, fasola, kapusta, rodzynki, orzechy i wiele innych. Picie mleka, napojów gazowanych, gumy do żucia lub szybkie jedzenie, zbyt duża ilość powietrza w żołądku spowoduje również wzdęcia.

Podstawowe przyczyny wzdęć

  • często konsumowanie żywności powodującej wzdęcia
  • nietolerancja laktozy
  • przejadanie się
  • duże spożywanie cukrów prostych
  • złe kombinacje posiłków
  • szybkie jedzenie
  • nieregularne jedzenie
  • alkohol
  • niedostatecznie przeżucie pokarmu
  • duże połykanie powietrza
  • jedzenie i picie w stresie

Co robić podczas wzdęć?

  • Jedz owoce i warzywa o dużej zawartości wody. Wszystkie warzywa i owoce o wysokiej zawartości wody przyspieszają przejście posiłku do jelit i zmniejszają, czy usuwają wzdęcia. Są to głównie egzotyczne owoce, takie jak kiwi, melony, wiśnie, śliwki i pomidory.
  • Wzdęcia występują również w przypadku nagłej zmiany diety, na przykład poprzez dodanie pokarmów o wysokiej zawartości błonnika. Błonnik należy dodawać do diety powoli, a dawki stopniowo zwiększać, co najmniej przez dwa tygodnie.
  • Wzdęcia mogą być również objawem braku pracy trzustki, wątroby, zapalenia jelit lub żołądka. Czasami jest to spowodowane tak zwaną drażliwą okrężnicą.


Agnieszka Kozlowska jest renomowaną redaktorką i specjalistką w dziedzinie marketingu cyfrowego oraz prezentacji online. Z jej ... [Więcej o autorze]

Wejdź do dyskusji