Wakacje i arbuz, to idealne połączenie. Umiecie sobie wyobrazić upalne dni bez tego owocu? Smakuje wyśmienicie i jest tym najlepszym orzeźwieniem w gorące dni. Jednak by nie musieliście spędzać dużo czasu w sklepie wybierając tego najlepszego arbuza, pokażemy Wam parę trików, które się na pewno przydadzą.
Jak wybrać tego najlepszego arbuza?
Waga
Dojrzałego arbuza rozpoznacie na pierwszy rzut oka. Wystarczy porównać te same dwa arbuzy i wybrać cięższy. Gwarantujemy, że będzie lepiej smakować!
Kolor
Ważnym atutem jest również kolor. Ale jak to poznać? Dojrzały melon ma po prostu ciemniejszy kolor – ciemnozielony. Jasne arbuzy omijajcie szeroko.
Plamy
Tak, to musi być! Prawidłowo dojrzały arbuz można rozpoznać po jego plamach. Melony w dużych żółtych plamach to właściwy wybór. I ogólnie rzecz biorąc, im więcej ich melon ma, tym jest słodszy i smaczniejszy.
Dźwięk
Tak, rzeczywiście i według dźwięku można rozpoznać dobrego arbuza. Wszystko, co musisz zrobić, to zastukać w arbuz i poczekać na dźwięk. Zasada smakowitości to wydrążony dźwięk. Więc jeśli słyszysz pusty dźwięk, wybrałeś odpowiedni melon.
Płeć
Możesz w to nie wierzyć, ale u arbuzów możesz także odróżnić płeć. Dziewczyny zazwyczaj smakują bardziej słodko. Możesz im rozpoznać w ten sposób, że są w większości mniejsze i nieco spłaszczone.
Zapach
Każdy zdrowy arbuz ma typowy piękny zapach. Jeśli zobaczysz arbuza, który nie pachnie, jest bardzo prawdopodobne, że został wyhodowany w nienaturalny sposób.
Ogonek
Według ogonka również można rozpoznać dobrego arbuza. Prawidłowo ogonek powinien być żółty nawet brązowawy. Jeśli widzisz zielony ogonek, jest to wyraźny znak, że arbuz jest niedojrzały.